Τρίτη 30 Απριλίου 2013
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
ΕΝΩ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΑΔΡΑΝΟΥΝ
Οι νοτιάδες παίρνουν διαστάσεις
μεγάλης θεομηνίας στην Κρήτη!
Του Κώστα Τριγώνη
Νύχτα και μέρα λυσσομανούν πλέον οι νοτιάδες στην Κρήτη. Ενοχλούν βέβαια και γενικότερα τη νότια Ελλάδα, όμως στο νησί μας απειλούν να έχουν καταστροφικές, ίσως και ανεπανόρθωτες συνέπειες. Παρ’ όλ’ αυτά, και ενώ βλέπουμε πως όλα αλλάζουν δραματικά εξαιτίας αυτού του συγκεκριμένου ακραίου καιρικού φαινομένου, παρατηρούμε παράλληλα πως δεν έχουμε επαρκώς προβληματιστεί, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία και οι πάσης φύσεως φορείς της, προς το παρόν δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν μπορεί βέβαια καμία ανθρώπινη δύναμη να αντιπαρατεθεί στους θυελλώδεις και σαρωτικούς αυτούς ανέμους. Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση να λάβουμε κάποια συγκεκριμένα μέτρα που θα περιόριζαν ενδεχομένως τις συνέπειες που μοιραία έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Εχετε υπολογίσει πόσον καιρό ταλαιπωρούν φέτος οι νοτιάδες το νησί μας; Παλιότερα, ξεσπούσαν μια, δυο, τρείς ή το πολύ τέσσερις μέρες και κατόπιν εξασθενούσαν. Φέτος όμως, πρωτοεμφανίστηκαν μέσα στον Ιανουάριο, κι από τότε εξακολουθούν να χτυπούν την Κρήτη μέχρι σήμερα, με την ίδια σχεδόν ένταση. Και όπου νάναι, θα βρεθούμε στο μέσον του Απριλίου, δηλαδή στον τέταρτο μήνα συνεχούς προσβολής της Κρήτης από τα μποφόρ που, κουβαλώντας μαζί τους αρκετούς τόννους αφρικανικής σκόνης, μας υπενθυμίζουν τις (μη αρεστές και ίσως γι’ αυτό παραγκωνισμένες και περιφρονημένες) προβλέψεις κάποιων ειδικών επιστημόνων, που έκαναν λόγο για το φαινόμενο της ερημοποίησης που αποτελούσε και αποτελεί τη μεγάλη απειλή για την Κρήτη και το μέλλον του τόπου μας.
Συνηθισμένοι όπως είμασταν, από την περιοδικότητα αλλά και την παροδικότητα του φαινομένου, που ήταν βέβαια πάντα ενοχλητικό αλλά διαρκούσε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα, δεν σπουδαιολογήσαμε από την αρχή πόσο απειλητικό μπορούσε να εξελιχθεί φέτος για την περιοχή μας. Ελπίζαμε πως οι μετεωρολόγοι θα άλλαζαν τις προβλέψεις τους. Και πως τα τόξα που στα δελτία καιρού δείχνουν την φορά των ανέμων, θα έπαυαν να είναι στραμμένα συνεχώς από το νότο προς το βορρά. Πού τέτοια τύχη όμως! Οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν, αλλά οι μετεωρολογικές προβλέψεις έχουν κολλήσει σ’ ό,τι αφορά στην Κρήτη. Και οι νοτιάδες μονοπωλούν πλέον τους μετεωρολογικούς χάρτες της νότιας Ελλάδας… (Με την ευκαιρία, κάποιος θα πρέπει να παρακαλέσει όσους ασχολούνται με τον καιρό, είτε μετεωρολόγοι είναι αυτοί, είτε δημοσιογράφοι, είτε παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων, να είναι περισσότερο σοβαροί και αντικειμενικοί, και να μη χαζογελούν, ούτε να χαζοσχολιάζουν όταν αναφέρονται στο συγκεκριμένο, καταστροφικό καιρικό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζουν σαν… «παράταση της καλοκαιρίας»!).
Προσωπικά, δεν έχω καμία σχέση με τις σχετικές επιστήμες που μπορούν και οφείλουν να ερμηνεύσουν σωστά την επικρατούσα κατάσταση. Πολύ φοβούμαι όμως, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή. Είτε συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, αλλά και είτε αλλάξει από σήμερα η φορά τους, η ζημιά έχει γίνει σε καίριους για την Κρήτη τομείς. Όπως στη γεωργία, λόγου χάρη. Παρατηρείστε προσεκτικά σήμερα τη φύση που μας περιβάλλει. Δείτε πώς έχουν «τρελαθεί» όλα τα φυτά. Η ανθοφορία τους ήταν πρώιμη, τα αμπέλια και οι ελιές έχουν προχωρήσει, και μια πρόσκαιρη και απότομη αλλαγή του καιρού θα είναι αρκετή για να τα διαλύσει, στην κυριολεξία. Τα εσπεριδοειδή έχουν χάσει τους περισσότερους καρπούς τους. Επεσαν κατά γης από τους ισχυρούς ανέμους. Τα θερμοκήπια υφίστανται τρομερές ζημιές. Όλες οι καλλιέργειες έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Αλλά και τα ζώα έχουν αναστατωθεί πάρα πολύ, από το φαινόμενο. Οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, είναι έντονα ανήσυχοι. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις, του Τουρισμού μη εξαιρουμένου, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι παρεμποδίζουν ακόμη και τις πτήσεις των αεροπλάνων που φέρνουν κόσμο να προσεγγίζουν στο νησί μας... Αλλά, πέραν από τις επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα, όλοι μας βλέπουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας να γίνονται πιο «βαριές» και δύσκολες, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι διαρκώς με τους λυσσασμένους αυτούς νότιους ανέμους. Οπότε, πιο σωστό θα είναι πλέον, να μη μιλάμε απλώς για ισχυρούς νοτιάδες, αλλά για μια μεγάλη θεομηνία που πλήττει σήμερα την Κρήτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν, για να μετριαστεί έστω το κακό; Δεν μπορεί βέβαια κανείς να αντιπαρατεθεί με τη Φύση. Μπορούμε όμως, όλοι μας, με πρώτη την καθεύδουσα πάλι πολιτεία και τους φορείς της, να λάβουμε κάποια επείγοντα μέτρα που θα περιόριζαν τις ήδη δραματικές επιπτώσεις, πριν αυτές γενικευθούν και γίνουν μη αναστρέψιμες. Για παράδειγμα: Όλοι μας οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας δέκα τέσσερα, απέναντι στις φωτιές, που ήδη έχουν αρχίσει να κατακαίουν την Κρήτη! Αλοίμονό μας αν εξακολουθήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην τρέχει τίποτε. Μέχρι το καλοκαίρι, θα βρεθούμε απέναντι σε μια απίστευτη οικολογική καταστροφή. Επίσης, θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού. Και, διερωτώμαι. Πρέπει να το πούμε εμείς αυτό; Δεν το βλέπουν όλοι; Δεν το βλέπουν και οι έχοντες την ευθύνη της διαχείρισής του; Τι περιμένουν για να δράσουν; Ούτε μια σχετική ανακοίνωση δεν είδαμε ακόμη, ούτε από την Περιφέρεια Κρήτης, ούτε από την Αυτοδιοίκηση…
Η Κρήτη, που μαραίνεται και όπως παραδεχόμαστε, κινδυνεύει να γίνει «Σαχάρα», έχει αρχίσει να παραδίδεται βαθμιαία στις φλόγες. Θα ισχύσει και εδώ η φοβερή ρήση «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν...» (Ενώ τα σπίτια μας καίγονται, εμείς τραγουδάμε...); Αν δεν καταλάβουμε πού οδηγούμαστε και δεν κινητοποιηθούμε, η κατάσταση θα μας ξεφύγει εντελώς. Και τότε, ο παράδεισος στον οποίο ζούμε σήμερα, θα μετατραπεί σε κόλαση, και με τη δική μας ευθύνη! Ας ξυπνήσουμε λοιπόν από το λήθαργο στον οποίο έχουμε περιπέσει κυρίως λόγω… τρόϊκας και οικονομικής κρίσης, κι ας βοηθήσουμε το νησί μας να αντιμετωπίσει τη σημερινή απειλητική κατάσταση. Ελπίζω και εύχομαι, τούτες οι γραμμές να εξεγείρουν όλους, στο βαθμό που πρέπει, και όσο είναι ακόμη καιρός.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)