Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΦΑΙΔΩΝ ΒΑΡΔΑΒΑΣ
ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ
ΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗΣ

Του Κώστα Τριγώνη

    Τα πάντα έχουν αρχή και τέλος. Δεν έχει δε σημασία το πώς ξεκινά κανείς την όποια πορεία του στη ζωή. Αξία και σημασία έχει το πού και πώς θα τερματίσει τη διαδρομή του.
    Ο Φαίδων Βαρδαβάς, που κίνησε χθες για την Αχερουσία, ξεκίνησε με πενιχρά μέσα την πορεία του. Μια πορεία που έμελλε, στο πέρασμα του χρόνου, να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, να διαβεί από σημαντικά ορόσημα, να δημιουργήσει και να δικαιώσει προσδοκίες. Η κατάληξη της πορείας του εκλιπόντος, έχει πρόσημο θετικό. Όπως και ο τελικός απολογισμός των πεπραγμένων του.
    Με τον Φαίδωνα Βαρδαβά γνωριστήκαμε με αφορμή τη γόνιμη ενασχόλησή του στα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου. Γόνος πολυμελούς και αξιαγάπητης οικογένειας, έγινε από τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του γνωστός. Τον διέκρινε η συνέπεια, η εντιμότητα, η εργατικότητα και η έφεση προς κάθε τι το δημιουργικό. Ασχολήθηκε επί μακρόν στον κατασκευαστικό τομέα, όπου διέπρεψε. Τον κέρδισε όμως αργότερα, σχεδόν ολοκληρωτικά, η Αυτοδιοίκηση.
    Οι Ηρακλειώτες, ιδιαίτερα δε οι παροικούντες τα ανατολικά προάστια, τον εξέλεγαν, όχι άδικα, μεταξύ των πρώτων, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που πήρε μέρος. Κι εκείνος, φιλότιμος και φιλόπονος όπως ήταν, πρόσφερε όλες του τις δυνάμεις για την εξυπηρέτηση των δημοτικών υποθέσεων.
    Για πολλά χρόνια, υπήρξε στενότατος συνεργάτης του πρώην δημάρχου Μανόλη Καρέλλη. Ήταν από τα στελέχη που ήξεραν, όχι να δημιουργούν, αλλά να επιλύουν προβλήματα. Και ο Φαίδωνας έλυσε πάρα πολλά, δύσκολα και χρονίζοντα προβλήματα της πόλης του, ιδιαίτερα ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Και μάλιστα, όχι προβάλλοντας την προσφορά του, αλλά λειτουργώντας κατά τρόπο άκρως αποτελεσματικό και αθόρυβο, με σεμνότητα που δύσκολα μπορεί να συναντήσεις σε ανθρώπους τόσο δημιουργικούς.
    Πολύτιμες υπηρεσίες πρόσφερε το άξιο αυτό αυτοδιοικητικό στέλεχος και στη μετά Καρέλλη περίοδο, μέχρι που παρέδωσε τη σκυτάλη στον επίσης άξιο γιό του Κώστα.
    Είναι κρίμα μεγάλο, που ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και η Αυτοδιοίκηση γενικότερα, δεν είναι σε θέση να αποδίδουν τις δέουσες τιμές σε όσους με την εργασία και την προσφορά τους έχουν κατά καιρούς ευεργετήσει την πόλη. Αν αυτό κάποτε επιτευχθεί, ο Φαίδων Βαρδαβάς θα πρέπει να συμπεριληφθεί μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του Δήμου Ηρακλείου και των δημοτών του.
    Ο Φαίδων Βαρδαβάς ολοκλήρωσε την πορεία του, πράττοντας εις το ακέραιον το χρέος του προς την πόλη και τους συνδημότες του. Τα τελευταία χρόνια, τα αφιέρωσε εξ ολοκλήρου στην οικογένειά του, που τον λαχταρούσε όλο το μακρύ χρονικό διάστημα που ως πρώτη προτεραιότητά του είχε την προσφορά προς τα κοινά.
    Στην άξια σύζυγό του Ελευθερία, που υπεραγαπούσε και που πάντα στεκόταν σαν βράχος στο πλάι του, καθώς και στα παιδιά του, απευθύνω εγκάρδια συλλυπητήρια!
   



    

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

Του Κώστα Τριγώνη

Πολλά, πάρα πολλά, έχουν λεχθεί και γραφεί τελευταία, μετά την διατύπωση της πρόθεσης του κ. Μουζάλα και της κυβέρνησης, να μεταφερθούν και στην Κρήτη κάποιες χιλιάδες προσφύγων - μεταναστών, είτε από νησιά του Αιγαίου, είτε κι από τη... Γερμανία.

Κάποιοι Κρητικοί αντέδρασαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν πως δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε φιλοξενία σε ανθρώπους κατατρεγμένους. Φοβάμαι πως, και οι μεν και οι δε, αγνοούν σημαντικές παραμέτρους των προβλημάτων που συνοδεύουν αυτούς τους πράγματι δυστυχισμένους ανθρώπους.

Η έλευση ξένων στην Κρήτη, δεν είναι απλή υπόθεση. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν θάρθουν εδώ σαν τουρίστες. Θάρθουν για να μείνουν. Καλό είναι λοιπόν να ψαχτούμε όλοι καλύτερα, γιατί ό,τι θα συμβεί δεν ανατρέπεται εύκολα.

Θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω εδώ ένα απόσπασμα από σημαντικό άρθρο του Σταύρου Λυγερού, ο οποίος ενημερώνει και προειδοποιεί για κάτι πολύ σημαντικό! Αν θέλετε, διαβάστε το και βάλτε την κρίση σας να δουλέψει:

"(...) Για τον Ερντογάν η διοχέτευση προσφύγων-μεταναστών στα ελληνικά νησιά δεν είναι μόνο ένα όπλο πίεσης προς την Ευρώπη για απόσπαση ανταλλαγμάτων. Είναι ταυτοχρόνως και μία επεκτατική υποθήκη σε βάρος της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τους μεταμοντέρνους φιλελεύθερους, οι νεοοθωμανοί έχουν συνείδηση της στρατηγικής σημασίας που έχει ο πληθυσμιακός παράγοντας. Θεωρούν βασίμως πως εάν μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος διαμορφωθούν στα ελληνικά νησιά μουσουλμανικοί θύλακοι, η Τουρκία θα αποκτήσει δυνάμει γεωπολιτικά ερείσματα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Οζάλ, ως πρόδρομος των νεοοθωμανών, είχε πριν 25 χρόνια δηλώσει ωμά ότι η Ελλάδα θα καταληφθεί μέσω της διοχέτευσης μουσουλμανικών πληθυσμών(...)".