Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής για την μεταφορά του Αγίου Φωτός




Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινώνεται ὅτι τό Ἅγιον Φῶς θά μεταφερθῆ τό ἑσπέρας τοῦ Μ. Σαββάτου, 19ης Ἀπριλίου 2025, ἐκ τοῦ Ἀερολιμένος τῶν Ἀθηνῶν εἰς τόν Ἀερολιμένα Ἡρακλείου, ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Νήφωνος Βασιλάκη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, διά πτήσεως τῆς Ἀεροπορικῆς Ἑταιρείας «Sky Express» (προβλεπομένη ὥρα ἀφίξεως εἰς τό Ἡράκλειον 21.45’).

Ἐπίσης, τό Ἅγιον Φῶς θά μεταφερθῇ ἐκ τοῦ Ἀερολιμένος τῶν Ἀθηνῶν εἰς τόν Ἀερολιμένα Χανίων, ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Νικηφόρου Εἰκοσιδέκα, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου, διά πτήσεως τῆς Ἀεροπορικῆς Ἑταιρείας «Aegean Airlines» (προβλεπομένη ὥρα ἀφίξεως εἰς τά Χανιά 20.30’).

Τό Ἅγιον Φῶς, μετά τήν εἰθισμένην Τελετήν ὑποδοχῆς καί τήν Δέησιν ἐν τῷ Ἀερολιμένι, θά παραδοθῇ εἰς τούς Ἐκπροσώπους τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης.



Ἐν Ἡρακλείῳ, τῇ 17ῃ Ἀπριλίου 2025




Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας 

τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης


Στην Τήνο με το πλοίο της γραμμής ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης - Συνομίλησε με πολίτες

Με πλοίο της γραμμής αναχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Τήνο, την Μεγάλη Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός θα περάσει τις διακοπές του Πάσχα με την οικογένειά του, στο κυκλαδίτικο νησί, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025.

Όπως σε φαίνεται σε φωτογραφίες, ο πρωθυπουργός με χαλαρό στιλ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που ξεκινούν και αυτοί τις πασχαλινές τους διακοπές.



Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις 

εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη


Σε ένα γιγάντιο εξωπλανήτη, σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη, εντοπίστηκαν τα πιο ισχυρά έως τώρα σημάδια πιθανής βιολογικής δραστηριότητας πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν στον εξωπλανήτη K2-18 b ίχνη δύο χημικών ενώσεων – διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS) – τα οποία, στη Γη, παράγονται αποκλειστικά από μορφές ζωής όπως το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν.

«Ίσως το σημείο καμπής στην αναζήτηση ζωής»

«Αυτή είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα για πιθανή βιολογική δραστηριότητα πέρα από το ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Nikku Madhusudhan, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Οφείλουμε να αμφισβητήσουμε τόσο την εγκυρότητα του σήματος όσο και το τι μπορεί να σημαίνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ίσως στο μέλλον κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη στιγμή και αναγνωρίσουμε ότι ήταν το σημείο καμπής – εκεί όπου το ερώτημα "είμαστε μόνοι;" μπόρεσε να απαντηθεί».

Οι αμφισβητίες και τα ανοιχτά ενδεχόμενα

Παρότι η ανίχνευση των ενώσεων είναι στατιστικά σημαντική(με πιθανότητα μόλις 0,3% να πρόκειται για τυχαίο συμβάν), δεν επαρκεί από μόνη της για να αποδείξει την ύπαρξη ζωής.

Η δρ Nora Hänni, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, τόνισε ότι DMS έχει εντοπιστεί και σε κομήτες χωρίς ίχνη ζωής, ενώ άλλοι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι συνθήκες στον K2-18 b παραμένουν αμφιλεγόμενες: μπορεί να είναι ένας πλανήτης με ωκεανούς, αλλά και ένας αέριος πλανήτης, ή ακόμα και ένας κόσμος από μάγμα.

Ένας πλανήτης με παρελθόν υποσχέσεων

Ο K2-18 b, που βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, έχει σχεδόν εννέα φορές της μάζα της Γης και είναι περίπου 2,6 φορές μεγαλύτερος, ενώ περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του – ενός ερυθρού νάνου με τη μισή μάζα του Ήλιου.

Το 2019, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φάνηκε να ανιχνεύει υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του, με τους επιστήμονες να τον χαρακτηρίζουν τότε ως «τον πιο κατοικήσιμο γνωστό κόσμο». Όμως μεταγενέστερες αναλύσεις του 2023 έδειξαν ότι το σήμα πιθανότατα προερχόταν από μεθάνιο, γεγονός που πυροδότησε νέα ερωτήματα αλλά και τη θεωρία ύπαρξης ενός βαθύτατου ωκεανού.

Το σήμα του James Webb: Καθαρό και ισχυρό

Καθώς ο πλανήτης πέρασε μπροστά από το άστρο του, το James Webb ανίχνευσε πτώση σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, συμβατά με την απορρόφηση από DMS και DMDS.

Η παρουσία των μορίων μπορεί να εξηγηθεί και από υπερβολικά σπάνιες κοσμικές προσκρούσεις, ηφαιστειακή δραστηριότητα ή χημικές αντιδράσεις σε υδροθερμικούς αεραγωγούς, ωστόσο όλες αυτές οι εναλλακτικές παραμένουν υποθετικές.

Παρά τις διαφωνίες, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ακόμη κι αν δεν συνιστά απόδειξη. Αν αυτή η ανακάλυψη αποδειχθεί αξιόπιστη και επιβεβαιωθεί από μελλοντικές παρατηρήσεις, τότε ίσως βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην απάντηση στο αρχέγονο ερώτημα: “Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;”

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα, 17 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν  


Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία, Αγαπητού πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Αδριανού.

Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα.

 Επίσης σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης και η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας.

☀ Ανατολή ήλιου: 06:46 – Δύση ήλιου: 20:02

🌖 Σελήνη 18.7 ημερών 

Συμεών επίσκοπος Περσίας

Στην Περσία υπήρχε χριστιανική κοινότητα, που οι άνθρωποι της είχαν άμεμπτη ζωή και μεγάλη αυταπάρνηση, έτοιμοι να θυσιαστούν για το όνομα και τη δόξα του Χριστού. Καρδιά αυτής της κοινότητας ήταν ο επίσκοπος Συμεών, παράδειγμα χριστιανικής ζωής.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Συμεών έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως των Περσών Σαβωρίου και ήταν προϊστάμενος των Εκκλησιών Κτησιφώντος και Σαλήκ (στη Σελευκεία). Οι Πέρσες έβλεπαν τους χριστιανούς σαν αγκάθι στο μάτι τους. Γι’ αυτό και τους διέβαλαν στο βασιλιά Σαπώρ τον Β’, με το πρόσχημα ότι είχαν επαναστατικές διαθέσεις.

Αμέσως ο Σαπώρ διέταξε να φέρουν τον επίσκοπο δεμένο μπροστά του. Ο Συμεών διαβεβαίωσε το βασιλιά ότι η χριστιανική θρησκεία κάνει νομιμόφρονες πολίτες και όχι ανόητους επαναστάτες. Ο βασιλιάς, όμως, ήταν τόσο προκατειλημμένος εναντίον του, που διέταξε να τον φυλακίσουν.

Στη φυλακή ο Συμεών γνώρισε τον Γοθαζάτ (ή Γουζθαδάτ), λιποτάκτη χριστιανό, που αλλαξοπίστησε για να σώσει το κεφάλι του. Τότε ο Συμεών, με κατάλληλο τρόπο, συγκίνησε και πάλι την καρδιά του Γοθαζάτ για το Χριστό. Όταν το έμαθε αυτό ο Σαπώρ, οργισμένος, αποκεφάλισε τον Συμεών και τον Γοθαζάτ, και επιπλέον άλλους 1150 χριστιανούς από την εκεί Εκκλησία, μαζί με τον πρεσβύτερο Αύδελα. Έτσι, όλοι έδωσαν τους εαυτούς τους, «προσφοράν και θυσίαν τω Θεώ εις όσμήν ευωδιάς». Δηλαδή, προσφορά και θυσία στο Θεό, για να είναι μπροστά Του μυρωδιά ευωδιαστή.

Την τελευταία στιγμή στο στρατόπεδο των μαρτύρων, προστέθηκε και ο κουροπαλατής του βασιλιά, ονόματι Φουσίκ. Ήταν κρυπτοχριστιανός και όταν είδε έναν από τους 1150 να δείχνει κάποια ταραχή, πλησίασε και τον προέτρεψε να μείνει πιστός μέχρι τέλους. Όταν το έμαθε αυτό ο Σαπώρ, διέταξε να τον φονεύσουν με τον πιο σκληρό τρόπο. Έτσι του έκοψαν τη γλώσσα και στη συνέχεια τον έγδαραν ζωντανό.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε γλυκά; Τι απαντούν οι ειδικοί 


Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε γλυκά.

Η απάντηση είναι ναι, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς αυτές οι τροφές μπορούν γρήγορα να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού όσων πάσχουν από την πάθηση, και οι ειδικοί λένε ότι το μέτρο είναι το «κλειδί».

«Ναι, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε γλυκά, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα θα πρέπει να συζητείται με τους επαγγελματίες υγείας που συνοδεύουν τον ασθενή» λέει ο ενδοκρινολόγος από τη Βραζιλία, Renato Zilli.


Διαβητικοί και γλυκά

Οι γλυκές τροφές είναι μία από τις πηγές γλυκόζης του οργανισμού. Για τα άτομα με διαβήτη, μπορούν να χρησιμεύσουν τόσο ως εργαλείο για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας (ειδικά για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1) όσο και, σε υπερβολική ποσότητα, να προκαλέσουν υπεργλυκαιμία.

Η συνιστώμενη ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη. Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, για παράδειγμα, θα πρέπει πάντα να μετρούν την ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουν τη στιγμή που εφαρμόζουν ινσουλίνη.

«Οι ασθενείς που τρώνε πολλή ζάχαρη θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιούν υψηλότερη δόση ινσουλίνης για να διατηρήσουν τη γλυκαιμία τους υπό έλεγχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση διαφόρων παρακείμενων νοσημάτων, όπως η υπέρταση, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και η δυσλιπιδαιμία», λέει η ενδοκρινολόγος Yolanda Schrank.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που συνήθως κάνουν χρήση φαρμάκων συνιστάται να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς είναι ακριβώς αυτοί οι ασθενείς που καταλήγουν να κάνουν κατάχρηση γλυκών τροφών περισσότερο.

«Καθώς η πάθηση αυτή σχετίζεται με κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, ιδίως αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή, το ιδανικό είναι η πιο περιορισμένη πρόσληψη γλυκών και πάντα συνοδευόμενη από μια πηγή φυτικών ινών» λέει η Andressa Heimbecher, ενδοκρινολόγος.


Κατανόηση του διαβήτη

Το σώμα μας λειτουργεί ως εξής: όταν τρώμε υδατανθρακούχες τροφές (όπως ψωμί, ρύζι, φρούτα, ζυμαρικά), το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας (γλυκόζη) αυξάνεται. Για να εξισορροπήσει αυτό το σάκχαρο, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία: είτε το σώμα δεν παράγει σωστά ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά την ινσουλίνη που παράγει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συχνά απαραίτητη η λήψη φαρμάκων ή ακόμη και η λήψη ινσουλίνης για να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης υπό έλεγχο.


Υπάρχουν δύο πιο συνηθισμένοι τύποι της νόσου:

Διαβήτης τύπου 1: εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα (το αμυντικό σύστημα του οργανισμού) επιτίθεται στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα να σταματά ή να μειώνεται δραστικά η παραγωγή ινσουλίνης. Το άτομο χρειάζεται τότε να λαμβάνει ινσουλίνη κάθε μέρα.

Διαβήτης τύπου 2: αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων και είναι πιο συχνός στους ενήλικες. Συνδέεται με την καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος, την κακή διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό. Το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επίσης απαραίτητη η χρήση ινσουλίνης.


Η σημασία του καλού προγραμματισμού

Η προσοχή είναι σημαντική, διότι τα όρια, οι χρόνοι πρόσληψης και η ποιότητα της τροφής πρέπει να χορηγούνται λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειες του ασθενούς, αν χρησιμοποιεί φαρμακευτική αγωγή, και τη δράση της χορηγούμενης ινσουλίνης.

Οι γιατροί που ερωτήθηκαν από το ενημερωτικό VivaBem, ένα από τα δημοφιλέστερα στη Βραζιλία, υποστηρίζουν ότι τα γλυκά και οι σοκολάτες πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις από τους διαβητικούς, κατά προτίμηση ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ή για την αναπλήρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια ή μετά από σωματική άσκηση διάρκειας άνω της μίας ώρας. Μια άλλη καλή στιγμή είναι μετά τα γεύματα, ειδικά αν περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Με αυτόν τον τρόπο, το γλυκό απορροφάται πιο αργά.

Ορισμένες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν. Να αποφεύγονται τα μη διαιτητικά αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων και τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Ενδείκνυται το περπάτημα ή κάποια άλλη άσκηση πριν από την κατανάλωση γλυκών. Προτείνεται να επιλέγεται ένα γλυκό που έχει περισσότερα πλήρη συστατικά ή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως chia και βρώμη.

Τέλος, έχει σημασία η ελεγχόμενη κατανάλωση φρούτων, καθώς η φρουκτόζη μετατρέπεται επίσης σε γλυκόζη στο σώμα. Σε γενικές γραμμές, συνιστώνται έως και τρία φρούτα την ημέρα για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποτυπώνει τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που δικαιούται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας


Σημαντικό πρώτο βήμα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί η έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η αναμενόμενη κατάθεσή του στην Κομισιόν,καθώς αποτυπώνει τις υφιστάμενες και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της χώρας, με τον χάρτη να αποκτά πλέον και ευρωπαϊκή υπόσταση.

Ο χάρτης του ΘΧΣ αποτυπώνει την οριοθετημένη ΑΟΖ με τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και με τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές παρουσιάζεται η δυνητική ΑΟΖ, όπως ορίζεται βάσει του Ν. 4001/2011, ο οποίος καθορίζει το εξωτερικό όριο της ΑΟΖ στη μέση γραμμή με χώρες με τις οποίες δεν έχει υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης.

Δείτε το χάρτη
Από τον «χάρτη της Σεβίλλης» στα θαλάσσια πάρκα - Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού

Με τον χάρτη που εγκρίθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα, ουσιαστικά για πρώτη φορά η Ελλάδα αποτυπώνει τις διεκδικήσεις της επί της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό αποτελεί κι την πιο έγκυρη απάντηση στη μονομερή προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα με την κατάθεση στον ΟΗΕ των «εξωτερικών ορίων» της ΑΟΖ της, τα οποία υπολόγισε βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, αμφισβητώντας και τη συμφωνία οριοθέτησης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Ο «εφιάλτης» της Τουρκίας, γνωστός και ως «χάρτης της Σεβίλλης», αποτυπώνεται πλέον και σε επίσημο ελληνικό έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατατίθεται στην Ε.Ε. Επίσης, αποδίδεται από την Ελλάδα πλήρης επήρεια στις ηπειρωτικές ακτές, σε όλα τα νησιά και νησίδες καθώς και στο Καστελλόριζο,φέρνοντας έτσι τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ έως τα δυτικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο λεγόμενος χάρτης της Σεβίλλης:


Από τον «χάρτη της Σεβίλλης» στα θαλάσσια πάρκα - Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού

Στον χάρτη αποτυπώνονται και τα υπάρχοντα χωρικά ύδατα της χώρας, στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και στα 6 ν.μ. στις υπόλοιπες περιοχές, με την ειδική επισήμανση για την «επιφύλαξη άσκησης του δικαιώματος επέκτασης έως τα 12 ν.μ.», βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο – όπως επισημαίνεται – είναι εθιμικό διεθνές δίκαιο. Υπογραμμίζεται έτσι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του Δικαίου της Θάλασσας, ακόμα και για χώρες όπως η Τουρκία, που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Η έγκριση του ΘΧΣ δεν συνιστά πράξη ανακήρυξης ή οριοθέτησης της ΑΟΖ, όμως, με την αποτύπωση των υφιστάμενων οριοθετημένων ορίων και των δυνητικών ορίων βάσει του Δικαίου της Θάλασσας στις υπόλοιπες περιοχές, οι ελληνικές θέσεις καταγράφονται πλέον σε ευρωπαϊκό κείμενο και αποτελούν τη βάση για κάθε συζήτηση με την Τουρκία αλλά και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία, το φθινόπωρο, όταν είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά από την Κομισιόν ένας τεχνικός χάρτης για τον ΘΧΣ της Ελλάδας, είχε αντιδράσει έντονα, δηλώνοντας ότι ο χάρτης είναι «απαράδεκτος», προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα, ενώ επανέφερε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», υποστηρίζοντας ότι καταγράφονται στον χάρτη και νησιωτικοί σχηματισμοί «απροσδιόριστης κυριαρχίας».

Σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση για τα ελληνοτουρκικά, η αντίδραση της Τουρκίας στην έγκριση του ΘΧΣ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς – εκτός των άλλων – μεσολαβεί και ο καθορισμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, με δημοσίευμά της, η Milliyet νωρίτερα σήμερα - πριν τις ελληνικές ανακοινώσεις - έκανε λόγο για τις τελικές ενέργειες προκειμένου και η Τουρκία να δημοσιεύσει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, θα λαμβάνει υπόψη τη «μέση γραμμή» μεταξύ των δύο ηπειρωτικών ακτών, στερώντας έτσι πλήρως τα νησιά και τις νησίδες από θαλάσσιες ζώνες. Λίγο αργότερα, το δημοσίευμα τροποποιήθηκε διαδικτυακά και ο χάρτης δημοσιοποιήθηκε. 

Δείτε τον τουρκικό χάρτη, που διχοτομεί το Αιγαίο και φτάνει την τουρκική ΑΟΖ... νοτίως των Κυθήρων!

Από τον «χάρτη της Σεβίλλης» στα θαλάσσια πάρκα - Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ο χάρτης της Milliyet ο οποίος διέρρευσε μετά τις ελληνικές ανακοινώσεις

Ο χάρτης και το καλώδιο

Η έγκριση του ΘΧΣ δεν έχει άμεση σχέση με την υπόθεση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης, οι οποίες έχουν αναβληθεί λόγω και των απειλών της Τουρκίας. Όμως, αποτελεί μία κίνηση που, εκτός του ότι λύνει μια σοβαρή εκκρεμότητα της χώρας έναντι της Ε.Ε., στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση από τα κυριαρχικά δικαιώματα που προσφέρει στην Ελλάδα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η έγκριση του ΘΧΣ δεν δημιουργεί άμεση υποχρέωση άσκησης δραστηριοτήτων στις αποτυπωμένες περιοχές και αυτό θεωρητικά τουλάχιστον, – απομακρύνει μια τουρκική αντίδραση επί του πεδίου. Όμως, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ποιον τρόπο η Τουρκία θα επιλέξει να στείλει τα δικά της «μηνύματα».

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων.

 Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στην οδηγία 2014/89/ΕΕ και εκπληρώνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας.

Ο ΘΧΣ καθορίζει όλες στις δραστηριότητες όπως είναι η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -μεταξύ άλλων- δια του ορισμού θαλάσσιων πάρκων, η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας και ιδιαίτερα των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και των υπεράκτιων αιολικών μας πάρκων, η τοποθέτηση αγωγών και καλωδίων ,η ιχθυοκαλλιέργεια κ.α.

Η Ελλάδα είναι υπερήμερη έναντι της υποχρέωσής της αυτής προς την Ε.Ε., καθώς η προθεσμία υποβολής του ΘΧΣ έχει λήξει από το 2021 και έχει υπάρξει και καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είχε θέσει την 27η Απριλίου ως προθεσμία για την έγκριση και υποβολή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός αυτός είχε ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά εκκρεμούσε η τελική πολιτική έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας 

έως και το Μεγάλο Σάββατο - 

Πού αναμένονται βροχές 

την Κυριακή του Πάσχα


Με άνοδο της θερμοκρασίας και λίγες τοπικές βροχές σε συγκεκριμένες περιοχές θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, αγγίζοντας ακόμα και τους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να συνεχιστεί με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θερμές αέριες μάζες αναμένονται να επηρεάσουν τη χώρα μας έως και το Μεγάλο Σάββατο 19/04. Παράλληλα, αναμένονται λίγες βροχές, τοπικά ισχυροί άνεμοι και ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης. 

Πιο αναλυτικά:

Άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία έως και τη Μ. Πέμπτη 17/04, ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει μικρή πτώση, διατηρούμενη ωστόσο σε ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τοπικές βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τη Μ. Πέμπτη 17/04 και τη Μ. Παρασκευή 18/04 σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, με περισσότερα φαινόμενα στα βορειοδυτικά και στα ορεινά.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι σημαντική.

Τοπικά ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν έως και τη Μ. Πέμπτη 17/04, ενώ από τη Μ. Παρασκευή 18/04 οι επικρατούσες διευθύνσεις των ανέμων θα είναι οι δυτικές, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Στους προγνωστικούς χάρτες παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε ύψος 1500 μέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας τη Μ. Πέμπτη 17/04 και το Μ. Σάββατο 19/04. Όπως διακρίνουμε, τη Μ. Πέμπτη 17/04 οι αέριες μάζες θα είναι 6 με 8°C θερμότερες από τις κανονικές για την εποχή, ενώ το Μ. Σάββατο 19/04 θα είναι 3 με 4°C θερμότερες από τις κανονικές για την εποχή.

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας έως και το Μεγάλο Σάββατο - Πού αναμένονται βροχές την Κυριακή του Πάσχα
Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας έως και το Μεγάλο Σάββατο - Πού αναμένονται βροχές την Κυριακή του Πάσχα

Ο καιρός σήμερα

Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες. Τις θερμές ώρες της ημέρας όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Υπαρκτή είναι η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενούς βροχής και σε πολύ τοπικό επίπεδο στα πεδινά των παραπάνω περιοχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 22-24, στη Θεσσαλία από 8 έως 26-27 βαθμούς, στην Ήπειρο 12 έως 26-28, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 25-27 βαθμούς, στα Επτάνησα από 14 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 23-25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά στα βόρεια πελάγη 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς.


Ο καιρός τη Μεγάλη Πέμπτη (17/04)

Στα ανατολικά γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές. Στα δυτικά νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, από τις απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αφού θα φτάσει στα δυτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.


Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή (18/04)

Στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές ή όμβρους μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στο βόρειο Αιγαίο έως το μεσημέρι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο (19/04)

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και μόνο στα κεντρικά και τα νότια θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα και μόνο στην ανατολική νησιωτική χώρα θα σημειώσει μικρή πτώση.


Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα (20/04)

Αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους και κατά διαστήματα πιο πυκνές με λίγες τοπικές βροχές ή όμβρους μικρής διάρκειας το μεσημέρι και το απόγευμα στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη των Αγίων Λεωνίδη, Χαρίσσας, Νίκης, Γαλήνης, Καλλίδας και των Αγίων Αγάπη, Ειρήνης και Χιονίας.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Γαληνός, Γαλήνη
  • Νίκη *
  • Καλλίς, Κάλλι, Καλίς, Κάλι, Καλλίδα, ΚαλλίαΚαλίδα, Καλία
  • Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη

Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία

Σύμφωνα με το συναξαριστή, ήταν και οι τρεις αδελφές και πνευματικά βλαστάρια της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Οι ψυχές και των τριών παρθένων ήταν στολισμένες με πολλά χριστιανικά χαρίσματα.

Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών επί Μαξιμιανού, οι τρεις αδελφές κατέφυγαν σε κάποιο ψηλό βουνό.

Η κρυψώνα τους, όμως, ανακαλύφθηκε. Το έτος 304 μ.Χ. συνελήφθήσαν και τις έφεραν μπροστά στον άρχοντα Δουλσήτιο. Αυτός με κάθε τρόπο προσπάθησε να τις κάνει να αρνηθούν το Χριστό. Αυτές, με όπλα τις αρετές που είχαν, ομολογούσαν Χριστόν Εσταυρωμένον. Τότε, η Αγάπη και η Χιονία πέθαναν, αφού τις έριξαν στη φωτιά. Η Αγία Ειρήνη αφού κλείσθηκε σε πορνείο (κανένας δεν τόλμησε όμως να την ενοχλήσει), βρήκε μαρτυρικό τέλος, από το βέλος που της έριξε ένας στρατιώτης.

Τα ιερά λείψανα που απέμειναν από την πυρά συνελέγησαν από ευλαβείς Χριστιανούς και ενταφιάσθηκαν δυτικά της πόλεως, σε μικρή απόσταση από τα τείχη. Εκεί ανεγέρθηκε ένας ναΐσκος στην αρχή, που αργότερα έγινε μεγαλύτερος.

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Kατέρρευσε ο νέος δρόμος Λάρισας-Μαγνησίας λίγο πριν παραδοθεί -Κατεπείγουσα εξέταση διέταξε η Εισαγγελία

Σε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας μετά την κατάρρευση τμήματος του δρόμου Ρακοπόταμου-Κεραμιδίου.

Πρόκειται για το έργο που αναμενόταν να παραδοθεί τον Ιούλιο και να ενώσει τα παράλια της Λάρισας και της Μαγνησίας. Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στη θέση «Λατομεία», όπου το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει ολοκληρωτικά. Σε άλλα σημεία διαπιστώθηκαν φθορές, παρά το γεγονός ότι το έργο παραμένει σε εξέλιξη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να αποτυπωθούν τα αίτια της κατάρρευσης.

Η έρευνα προχωρά με ταχύ ρυθμό, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση στοιχείων.

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Στη μελέτη ο δρόμος φαινόταν ως δασικός και όχι επαρχιακός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ενημέρωσε πως αυτός ο δρόμος δημοπρατήθηκε το 2019 και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 7/8 του 2020 με υποχρεωτική κατασκευή για 2 χρόνια, τα οποία έγιναν 4 χρόνια και τα οποία συνεχώς μετατίθεντο, γιατί δημιουργούνταν προβλήματα στον δρόμο.

Η μελέτη η οποία εγκρίθηκε με τους περιβαλλοντικούς όρους έκανε δέκα χρόνια να εγκριθεί, από το 2007 μέχρι το 2016 και προέβλεπε «βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου που δεν εμπίπτει στο επαρχιακό ή το εθνικό δίκτυο των νομών». Ο κ. Κουρέτας είπε αντί αυτού, το 2019 ήρθε προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο ένα έργο το οποίο ονομάστηκε «επαρχιακός δρόμος Ρακοποτάμου - Κεραμιδίου».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι: Η μελέτη αυτή που πήρε περιβαλλοντικούς όρους σαν δασικός δρόμος γιατί δεν τηρήθηκε;» και ξεκαθάρισε πως υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για δασικό και όχι επαρχιακό δρόμο.



Μίκης Θεοδωράκης: Η μουσική του ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Κίνα


Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να τραγουδηθεί το έργο του σε μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί, την Κίνα, Η επιθυμία του αυτή πρόκειται να γίνει σύντομα πραγματικότητα μέσα από τρεις μεγάλες συναυλίες που θα δοθούν, από τις 25 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, στη Σαγκάη ,στο Πεκίνο, και στην Τζιανγκσί, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. 

Στη μικτή αυτή αλλά υψηλών συμβολισμών περιοδεία η Τάνια Τσανακλίδου και η Μαρία Παπαγεωργίου, δύο ερμηνεύτριες που ο ίδιος ο συνθέτης ξεχώριζε, θα παρουσιάσουν το λυρικό του έργο. 

Το 2017 , τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατο του , Ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποιεί την τελευταία ανάθεση έργου του στην τραγουδοποιό Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία δισκογραφεί σε δεύτερη ανάγνωση, εμβληματικά τραγούδια της λυρικής πλευράς του στοβ δίσκο «Αλληλογραφία».

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου γεφυρώνει μέσα από τη φωνή της την Ελλάδα των μεγάλων ποιητών με των σπαραγμό των εξόριστων και το γαλάζιο των θαλασσών , δημιουργώντας μαζί με την Μαρία Παπαγεωργίου έναν κύκλο τραγουδιών που αντηχούν ως μια παγκόσμια ιαχή , πέραν της ελληνικής γλώσσας , μέσα από τις βαθιά ενστικτώδεις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη , ο οποίος αποτέλεσε παγκόσμιος επαναστάτης και οραματιστής ενός ελεύθερου και ισότιμου κόσμου .

Τρεις γενιές ενώνονται κάτω από την καλλιτεχνική ιστορία της διαχρονικής προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη, που έβαλε μέσα από το λαϊκό του φίλτρο τους ποιητές μέσα στα σπίτια του πεινασμένου λαού, συσπείρωσε επί δεκαετίες ένα κράτος ετοιμόρροπο από δικτατορίες και κράτησε ψηλά το ελληνικό πολιτισμικό κριτήριο, διαμορφώνοντάς το ουσιαστικά μέσα από το πολυσχιδές παγκόσμιο έργο του .

Στο πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης, παρουσιάζεται ο δίσκος «Αλληλογραφία», ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε νέα ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής συνεργασίας τους, οι δυο καλλιτέχνες αντάλλασσαν ηλεκτρονικά μηνύματα που περιείχαν σημειώσεις, απόψεις και πληροφορίες για την πρόοδο του έργου, γεγονός που ενέπνευσε τον τίτλο του δίσκου. Αποσπάσματα αυτής της αλληλογραφίας ενσωματώνονται στο πρώτο μέρος της παράστασης, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Στο δεύτερο μέρος, μέσα από τραγούδια και αφηγηματικά κείμενα, γίνεται τιμητική αναφορά στους δύο Έλληνες Νομπελίστες ποιητές, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, των οποίων οι στίχοι ενέπνευσαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές συνθέσεις του Θεοδωράκη. Η παράσταση κορυφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένα τραγούδια από το ρεπερτόριο του συνθέτη, υμνώντας την παγκόσμια απήχηση του ελληνικού πολιτισμού.