Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο κήρυξε ο Τραμπ - Δασμοί 20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ, 34% από την Κίνα, 24% από την Ιαπωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας χθες Τετάρτη νέους δασμούς, ξεκινώντας από το επίπεδο του 10% και επιβάλλοντας υψηλότερους σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος, που αναμένεται να έχει συνέχεια με τα αντίμετρα που πιθανόν θα ανακοινώσουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, προεξοφλείται πως θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών παγκοσμίως.

«Είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας», είπε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσιάζοντας μια λίστα με «αμοιβαίους» τελωνειακούς δασμούς. «Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».

Οι βαρύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα. Δασμοί 20% επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλοί είναι επίσης οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%).

Δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, υφίστανται τους υψηλότερους δασμούς ποσοστιαία: τα προϊόντα τους θα δασμολογούνται στις ΗΠΑ με 49% και 46% αντίστοιχα.

Επιπλέον ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε πως προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι επιβάλλονται ταυτόχρονα δασμοί 25% στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισ. δολαρίων το 2024.


Η πολιτική των δασμών Τραμπ και οι επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία

Η πολιτική των δασμών που υιοθετούν οι ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την αποκατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση της παραγωγικής δύναμης των ΗΠΑ και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο για πολλά χρόνια πλήττει την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολυδιάστατες και όχι πάντα ευνοϊκές, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια κοινότητα.


Ο στόχος των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Η κύρια επιδίωξη πίσω από την επιβολή δασμών είναι να προστατευθούν οι αμερικανικές βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων, ενθαρρύνοντας τη διατήρηση ή ακόμα και την αύξηση της παραγωγής εντός των ΗΠΑ. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μια πιο ισχυρή και αυτάρκη οικονομία.

Ωστόσο, η επιβολή αυτών των δασμών έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες. Ειδικότερα, τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ επιβάλλουν υψηλούς δασμούς γίνονται ακριβότερα για τους καταναλωτές. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ζωής και να περιορίσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομία δεν χαρακτηρίζεται από ευημερία.


Κλιμακώνεται ο Εμπορικός Πόλεμος

Επιπλέον, η επιβολή δασμών αναμένεται να προκαλέσει αντίποινα από άλλες χώρες, οι οποίες εισάγουν τους δικούς τους δασμούς σε προϊόντα από τις ΗΠΑ. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλότεροι δασμοί αυξάνουν το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, επηρεάζοντας όχι μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα, αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από εξαγωγές ενδέχεται να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται.


«Καμπανάκι» για νέους δασμούς

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του BBC, Faisal Islam, υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών δασμών, αν οι άλλες χώρες ανταποκριθούν με αντίποινα. Αυτό υπογραμμίζει την ένταση που υπάρχει στο διεθνές εμπόριο και την αβεβαιότητα για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.


Η στρατηγική του Τραμπ να »ξανακάνει την Αμερική πλούσια»

Η πολιτική αυτή έρχεται με το σύνθημα «να ξανακάνουμε την Αμερική πλούσια», το οποίο υπήρξε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου. Η επιβολή των δασμών είναι μέρος αυτής της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, ενώ οι προθέσεις είναι να ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι αβέβαιες. Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις και οι αυξημένες τιμές μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη, ενώ οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να υποφέρουν από τις συνέπειες των υψηλών δασμών.


Οι αντίκτυποι στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη

Οι δασμοί που επιβάλλει ο Τραμπ αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. Οι χώρες που πλήττονται από τα μέτρα του, όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να αντιδράσουν με δικά τους αντίμετρα, οδηγώντας σε έναν σφοδρό εμπορικό πόλεμο που θα επηρεάσει εκατομμύρια εργαζομένων και καταναλωτών παγκοσμίως.

Τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερα, γεγονός που αναμένεται να πλήξει τους Αμερικανούς καταναλωτές με αυξημένες τιμές. Αντίστοιχα, οι αμερικανικές εταιρείες που εξαρτώνται από το εξωτερικό εμπόριο και τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να βρουν δυσκολίες στην παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιποι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αναμένεται να αναλάβουν δράση, πιθανώς μέσω αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία όμως δεν πρόκειται να ελαχιστοποιήσουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα δασμολογικά μέτρα στην παγκόσμια οικονομία.


Ανησυχίες στους Ρεπουμπλικάνους

Η πολιτική του Τραμπ με τους δασμούς προκαλεί ανησυχία και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όπως η Σούζαν Κόλινς και ο Ρον Τζόνσον, εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική του Τραμπ στις τοπικές οικονομίες των πολιτειών τους. Ειδικά για περιοχές που εξαρτώνται από τις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά και άλλες χώρες, οι νέοι δασμοί μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Αυτό το «χρηματιστήριο αβεβαιότητας» στην πολιτική των δασμών έχει προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και στους πιο πιστούς υποστηρικτές του, οι οποίοι προτιμούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια στρατηγική διαπραγμάτευσης που αποσκοπεί στην επίτευξη καλύτερων συμφωνιών με τους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση και η αίσθηση ότι οι δασμοί μπορεί να είναι μόνον η αρχή του εμπορικού πολέμου δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.


Κίνα σε ΗΠΑ: Ακυρώστε τους δασμούς -Να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν άμεσα τα μονομερή μέτρα δασμών και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς εταίρους μέσω ισότιμου διαλόγου, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Εμπορίου.

«Πολλοί εμπορικοί εταίροι έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και σαφή αντίθεση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του, απαντώντας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για αμοιβαίους δασμούς.

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναφέρεται στη δήλωση.


Διχασμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη -Οι πρώτες αντιδράσεις

Η παγκόσμια κοινή γνώμη φαίνεται να είναι διχασμένη για τις νέες πολιτικές του Τραμπ. Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές του προέδρου επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας και να αναζωογονηθεί η αμερικανική βιομηχανία, κάτι που θεωρείται απολύτως αναγκαίο μετά από χρόνια εξάρτησης από ξένες αγορές. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του βλέπουν το νέο αυτό οικονομικό πόλεμο ως επικίνδυνο για τις διεθνείς σχέσεις και την οικονομική σταθερότητα του κόσμου.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να μειώσει τον αντίκτυπο των τελωνειακών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η Βρετανία δεν θα προχωρήσει σε άμεση ανταπόδοση, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς, τόνισε ότι η προσέγγιση της χώρας είναι να παραμείνει ήρεμη και να αναζητήσει μια συμφωνία που θα περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Οι δασμοί στα βρετανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν τελωνειακούς δασμούς 20% στα προϊόντα της ΕΕ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει με «αναλογικό» τρόπο. Τόνισε ότι η αντίδραση πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών. Η Ιρλανδία, λόγω της παρουσίας μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει με αντίμετρα στους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα οχήματα. Ο Κάρνεϊ τόνισε ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν αρνητικά εκατομμύρια Καναδούς και θα αλλάξουν θεμελιωδώς το διεθνές εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου