Ξενιτεμένες Παναγιές στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης
Το Μουσείο Ιερών Εικόνων και Κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης σας προσκαλεί σε μία πρωτότυπη εκδήλωση τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα. Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και το φωνητικό και οργανικό Σύνολο «Γέφυρες» θα ερμηνεύσουν ύμνους και μελωδίες με θέμα την Παναγία.
Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Ξενιτεμένες Παναγίες του Μεγάλου Κάστρου». Αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να προβάλει τις εικόνες της Παναγίας που βρίσκονται μακριά από την Κρήτη όπως την Παναγία του Χάνδακα (Maria di Candia), που κοσμεί την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στη Βιέννη. Η δράση στοχεύει στη μύηση των μαθητών στη μουσική παράδοση και στους πολιτιστικούς θησαυρούς που συνδέουν την Κρήτη με την κεντρική Ευρώπη και ζωντανεύει τη μορφή της Παναγίας που ταξίδεψε, όπως και οι άνθρωποι, όπως και τα τραγούδια.
Οι ξενιτεμένες Παναγιές της Κρήτης, η Μεσοπαντίτισσα, η Παναγία του Χάνδακα, η Παναγία η Κερά και πολλές άλλες υμνήθηκαν όσο λίγες εικόνες. Τις κοιτάζουμε και αναρωτιόμαστε αν είναι γραφτό να γυρίσουν κάποτε στον τόπο τους, στην Κρήτη, στον Χάνδακα, εκεί που φιλοτεχνήθηκαν και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς όλων των κατοίκων, ορθοδόξων και καθολικών.
«…Πλιό παρακάλια δε γροικώ κʼ εσφάγηκʼ η καρδιά μου
κʼ εμίσεψες, Παρθένα μου, Μεσοπαντίτισσά μου…
Οι Άγιοι Δέκα πάσινε και πλιο δε λειτουργούνται,
ουδέ παπάδες άξιους οπού 'χα μελετούνται».
Με αυτά τα απλά λόγια περιγράφει ποιητής του «Κρητικού Πολέμου», ο Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλής τα συναισθήματα του ντόπιου πληθυσμού της Κρήτης κατά την περίοδο της πολιορκίας του Χάνδακα όταν έφευγαν για τη Βενετία πέντε γαλέρες φορτωμένες με κειμήλια θρησκευτικά και όχι μόνο.
Αυτές τις Παναγίες θα τραγουδήσουν οι «Γέφυρες» και θα υψώσουν γέφυρες ανάμεσα στην Κρήτη, τη Βενετία τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, τη Ρώμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου