Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής της Νομαρχίας Ηρακλείου Γιώργος Δημάκης



Σε ηλικία 89 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιώργος Δημάκης, ένας πολύ αγαπητός συμπολίτης, με μεγάλη και σημαντική κοινωνική προσφορά

Ο μεταστάς είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών Διευθυντής στη Νομαρχία Ηρακλείου, όπου διακρίθηκε για την προσήλωσή του στα υψηλά υπηρεσιακά του καθήκοντα. Ανθρωπος σεμνός, ευγενής και κοινωνικός, με ήθος και ακλόνητες αρχές, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους πολίτες, θέτοντας στην διάθεσή τους τις αρετές και τα σπάνια προσόντα του.


Ο Γιώργος Δημάκης ευτύχησε να δημιουργήσει μια πολύ αξιόλογη οικογένεια με την αγαπημένη του σύζυγο Αθηνά, με την οποία απέκτησαν δυο γιούς και εγγονάκια που υπεραγαπούσε.


Η κηδεία του Γιώργου Δημάκη θα γίνει την Τρίτη 1 Απριλίου και ώρα 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο ομώνυμο προάστιο του Ηρακλείου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 11.00 το πρωί.


Η ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ απευθύνει εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του.


Απειλή ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ μετά από ρωσικό πλήγμα



Εδώ και εβδομάδες οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές στο προστατευτικό περίβλημα του ανενεργού πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ. Οι βλάβες προκλήθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου έπειτα από ρωσική επίθεση με drone στο νέο προστατευτικό περίβλημα, το NSC (New Safe Confinement). Οι αρχές χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να κατασβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στον σταθμό.

Όπως ανέφερε ο Χριχόρι Ιστσένκο, επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την περιοχή του πυρηνικού σταθμού, γίνεται προσπάθεια για το κλείσιμο μίας τρύπας 15 τ.μ., αλλά και περίπου 200 ακόμα μικρότερων κενών στο προστατευτικό περίβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον σταθμό ειδικοί από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα αξιολογούν την κατάσταση του περιβλήματος.


Άγνωστη ακόμη η πλήρης έκταση της ζημιάς

Για την κατασκευή του NSC, το οποίο κατασκευάστηκε πάνω από το προηγούμενο περίβλημα, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εξάπλωσης της ραδιενεργούς ακτινοβολίαςμετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό το 1986, δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκε η συνδρομή 10.000 ανθρώπων από 40 διαφορετικές χώρες. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2019, δώδεκα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Προς το παρόν, όπως λέει ο Ιστσένκο, δεν είναι ακόμη γνωστή η πλήρης έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση – αυτό αναμένεται να συμβεί μετά την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης. «Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι φυσιολογικά. Το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κανονικά. Μόνο το σύστημα ρύθμισης της πίεσης δεν λειτουργεί πλέον και υπάρχει μία μικρή αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του πλήγματος και της πτώσης της πίεσης στο εσωτερικό του περιβλήματος», εξηγεί ο Ιστσένκο.


Ποια η πιθανότητα ραδιενεργών διαρροών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πτώση της πίεσης εντός του NSC δεν αποτελεί άμεση απειλή – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι.

Επί του παρόντος είναι αδύνατη η ανακατασκευή του προηγούμενου περιβλήματος, που κατασκευάστηκε το 1986 μετά την έκρηξη πάνω από τα κατεστραμμένα τμήματα του σταθμού, όπως αναφέρει ο Ντμίτρο Χούμενιουκ από το Κρατικό Επιστημονικό Τεχνικό Κέντρο για την Πυρηνική Ασφάλεια της Ουκρανίας.

Εξάλλου, το NSC κατασκευάστηκε ακριβώς επειδή το προηγούμενο περίβλημα είχε πλέον αχρηστευτεί – και υπάρχει η ανησυχία πως μέρος του εσωτερικού περιβλήματος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο τώρα, που το NSC έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, θα «σηκωθούν» μεγάλες ποσότητες ραδιενεργούς σκόνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας

«Αυτήν τη στιγμή το προστατευτικό περίβλημα δεν μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία του, δηλαδή να περιορίσει εντελώς τη ραδιενέργεια που υπάρχει στον σταθμό», προσθέτει ο Χούμενιουκ. Οι ειδικοί τονίζουν βέβαια πως δεν υπάρχει λόγος φόβου για τους κατοίκους.


Πώς μπορεί να κλείσει η τρύπα;

«Θα είναι αδύνατη η επισκευή του προστατευτικού περιβλήματος επί τόπου, διότι η ραδιενέργεια είναι έντονη και θα επηρέαζε και τους εργάτες. Το προστατευτικό περίβλημαείχε κατασκευαστεί αλλού και είχε μεταφερθεί με ράγες έως τον σταθμό, ώστε να τοποθετηθεί πάνω από το παλαιότερο περίβλημα. Πλέον όμως οι ράγες αυτές δεν υπάρχουν, οπότε θα πρέπει να βρούμε μία άλλη λύση», επισημαίνει ακόμα ο Χούμενιουκ. Κατά πόσον όμως υπάρχει όντως εναλλακτική, όπως και το πόσο θα κοστίσουν οι επισκευαστικές εργασίες, είναι άγνωστο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πυρηνικού σταθμού, στις 18 Μαρτίου επισκέφτηκαν το Τσέρνομπιλ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Εξέτασαν τις τεχνικές προδιαγραφές του NSC, όπως και τον χώρο κάτω από το προστατευτικό περίβλημα, και μίλησαν με τη διοίκηση του πυρηνικού σταθμού. Εν τέλει κατέληξαν πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατεθούν 400.000 ευρώ για μία αξιολόγηση των βλαβών από μία ομάδα ειδικών, τα οποία θα διατεθούν από το Διεθνές Ταμείο Συνεργασίας για το Τσέρνομπιλ (ICCA).

Πηγή: Deutsche Welle

27 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ 457 ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ(1204-1661)




  του ΔΗΜ.ΚΩΝ ΣΑΡΡΗ

(πρ. Υφυπουργού-ΓΓΑ-Νομάρχη Ηρακλείου)


<<Τη Λευτεριά Ρωτήσανε ποιάς Μάνας είσαι ΓΈΝΝΑ .Και εκείνη αποκρίθηκεΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΟ AIMA

Οι κυριότερς Επαναστάσεις

Ο δούκας της Κρήτης Ιάκωβος Τιέπολο εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα στα 1209. Δυο χρόνια αργότερα κι ενώ ακόμα οι Βενετσιάνοι βρίσκονταν σε διαδικασία συναλλαγής με τον Γενοβέζο κόμη της Μάλτας, Ερρίκο Πεσκατόρε, ξέσπασε η επανάσταση «των Αγιοστεφανιτών». Ήταν η οικογένεια των Αργυρόπουλων που πήρε τα όπλα. Γύρω της συνασπίστηκαν οι Κρητικοί, κατέλαβαν τα φρούρια του Μιραμπέλλου και της Σητείας και κυριάρχησαν στην Ανατολική Κρήτη. Ο δούκας τα χρειάστηκε.

Με την υπόσχεση ότι θα του δώσει ανταλλάγματα, ζήτησε τη βοήθεια του δούκα της Νάξου Μάρκου Σανούδου (βλ. [ Πατριδογνωσία ] «Ιστορία των Κυκλάδων»: Το δουκάτο του Αιγαίου και «Ιστορία της Νάξου»: Η επέλαση των Βενετσιάνων). Ο Μάρκος Σανούδος κατέφθασε στο νησί με ισχυρές δυνάμεις και κατάφερε να νικήσει τους επαναστάτες. Ζήτησε τα υπεσχημένα. Ο Τιέπολο άρχισε τις αναβολές. Ο Σανούδος συνεννοήθηκε με τον Βυζαντινό άρχοντα, Κωνσταντίνο Σεβαστό Σκορδίλη. Ένωσαν τις δυνάμεις τους κι επιτέθηκαν στον Χάνδακα, τον οποίο και κυρίευσαν.

Ο Τιέπολο το έσκασε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Σανούδος και Σκορδίλης προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την Κρήτη. Οι Βενετσιάνοι όμως ήθελαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν το νησί. Ο Τιέπολο επανήλθε με στρατό από τη μητρόπολη. Ο Μάρκος Σανούδος πείστηκε να υπογράψει συνθήκη ειρήνης κι επέστρεψε στη Νάξο (χειμώνας του 1212 - 13).

Στα 1219, ήταν η σειρά των οικογενειών Σκορδίλη και Μελισσηνού να επαναστατήσουν. Ο καστελάνος του Μονιπάρι, στο Ρέθυμνο, φέρθηκε ληστρικά σε κάποιον ντόπιο Βυζαντινό αριστοκράτη. Σκορδίληδες και Μελλισσηνοί πήραν τα όπλα. Σε σύντομο διάστημα, έντρομος ο νέος δούκας της Κρήτης, Ντομένιο Ντελφίνο, είδε ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη να ελέγχεται από τους επαναστάτες. Έσπευσε να συνθηκολογήσει μαζί τους. Η συνθήκη προέβλεπε την επιστροφή εδαφών συνολικής έκτασης μιας σεξτέριας (έξι ήταν τότε όλες κι όλες στο νησί) που είχαν καταληφθεί από τους Βενετσιάνους, απελευθέρωση 75 υποτελών των Βυζαντινών που είχαν συλληφθεί, επιβολή ποινών σε όποιους φεουδάρχες Βενετσιάνους αδικούσαν ντόπιους υποτελείς (βιλλάνους) και άλλα λιγότερο σημαντικά. Με τη σειρά τους, οι οικογένειες Σκορδίλη και Μελλισσηνού ορκίστηκαν πίστη στη Γαληνότατη. Οι αρχηγοί των επαναστατών έγιναν ισότιμοι με τους Βενετσιάνους φεουδάρχες.

Στα 1222, νέοι Βενετσιάνοι φεουδάρχες έφτασαν στο νησί. Θέλησαν να οικειοποιηθούν γη των Μελισσηνών. Αυτόματα, ξέσπασε επανάσταση. Στα 1224, οι Βενετσιάνοι υπέγραψαν νέα συνθήκη μαζί τους. Προέβλεπε την παραχώρηση δυο φέουδων στους επαναστάτες.

Νέα επανάσταση ξέσπασε στα 1228, πάλι από τους Μελισσηνούς που αυτή τη φορά είχαν συμμάχους τον αυτοκράτορα της Νίκαιας, Ιωάννη Βατάτζη, και τις οικογένειες των Αρκολέων και των Δρακοντοπούλων. Η αυτοκρατορική βοήθεια ήταν μικρή αλλά οι τοπικοί φεουδάρχες αποδείχτηκαν ισχυροί. Με συνθήκες του 1232 και του 1233, οι επαναστάτες που ενισχύθηκαν κι από τους Σκορδίληδες και τους Δαιμονογιάννηδες, πέτυχαν νέα προνόμια, εξισώνονταν με τη βενετσιάνικη αριστοκρατία και πετύχαιναν την προστασία των υποτελών τους από την βενετσιάνικη αυθαιρεσία. Οι αδελφοί Ιωάννης και Κωνσταντίνος Δρακοντόπουλοι συνέχισαν να πολεμούν ως το 1236, οπότε κι αυτοί υπέγραψαν ανάλογες συνθήκες.

Ακολούθησε η πρώτη ειρηνική δεκαπενταετία, χωρίς επαναστάσεις και ξεσηκωμούς. Όμως, στα 1251, νέα επανάσταση ξέσπασε στη Δυτική Κρήτη. Δεν είχε διάρκεια αλλά έγινε αιτία νέοι Βενετσιάνοι άποικοι να φτάσουν στην Κρήτη. Στα 1252, ίδρυσαν τα Χανιά.

Η «Ειρήνη του Αλέξιου Καλλέργη»: Στα 1261, ο αξιωματικός του βασιλιά Μιχαήλ της Νίκαιας, Αλέξιος Στρατηγόπουλος της οικογένειας των Μελισσηνών, πήρε με αιφνιδιασμό την Κωνσταντινούπολη που οι Φράγκοι είχαν ξεχάσει αφύλακτη. Ο τελευταίος Λατίνος αυτοκράτορας, Βαλδουίνος (1217-1272), έφυγε στη Γαλλία. Στις 15 Αυγούστου, ο βασιλιάς της Νίκαιας μπήκε στην Πόλη, ένωσε τα δυο κράτη (Κωνσταντινούπολης και Νίκαιας) κι έγινε αυτοκράτορας Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος, ιδρύοντας την τελευταία δυναστεία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο Μιχαήλ έμελλε να ζήσει ως το 1282. 

Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος προσπάθησε να ανακτήσει τα εδάφη της άλλοτε κραταιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το φιλέτο βρισκόταν στην Κρήτη. Κι επιπλέον, ο Μιχαήλ είχε συμμαχήσει με τους Γενοβέζους που ήταν γεννημένοι αντίπαλοι των Βενετσιάνων. Στο νησί έφτασε κάποιος Στέγγος, πράκτοράς του, που ξεκίνησε επαφές για διαπιστώσει αν υπήρχε έδαφος για επανάσταση. Δεν υπήρχε.

Οι αριστοκράτες της Κρήτης δεν επαναστατούσαν αναζητώντας την εθνική αποκατάσταση αλλά για να επανακτήσουν τα φεουδαρχικά τους προνόμια, όταν αυτά τύχαινε να πληγούν. Εξομοιωμένοι με τους Βενετσιάνους φεουδάρχες, προτιμούσαν να είναι υποτελείς στη Γαληνοτάτη (αριστοκρατική) Δημοκρατία, παρά υπήκοοι του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Ο άρχοντας Αλέξιος Καλλέργης απλά βρήκε ευκαιρία να διεκδικήσει μερικά ακόμα προνόμια. Στα 1265, η όποια επαναστατική κίνηση κόπασε με υπογραφή συνθήκης ανάμεσα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τη Βενετία. Ο Μιχαήλ υποχρεωνόταν να αποσύρει τους πράκτορές του («τους ανθρώπους της αυτοκρατορίας μου», γράφει το κείμενο) από την Κρήτη. Τους απέσυρε κι έστειλε άλλους.

Η επανάσταση ξέσπασε το 1268 (κατά τον καθηγητή Ν. Β. Τωμαδάκη) ή το 1272 (κατά την ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΙΙΕ, Χρύσα Μαλτέζου). Αρχηγοί της ήταν οι φεουδάρχες αδελφοί Γεώργιος και Θεόδωρος Χορτάτζης. Ο Αλέξιος Καλλέργης ήρθε σε επαφή με τους Βενετσιάνους, απέσπασε υπόσχεση για απονομή σειράς προνομίων και έσπευσε να εκδηλώσει έμπρακτα την αντίθεσή του στην επανάσταση των Χορτάτζηδων. Έξι χρόνια αργότερα (1274 ή 1278), η επανάσταση είχε εκφυλλιστεί, οι Χορτάτζηδες έφυγαν στη Μ. Ασία και ο Αλέξιος Καλλέργης εξασφάλιζε το δικαίωμα των ντόπιων αριστοκρατών να παντρεύονται Βενετσιάνες ή να δίνουν γυναίκες των οικογενειών τους ως συζύγους Βενετσιάνων φεουδαρχών. Την εποχή εκείνη, οι Βενετσιάνοι της Κρήτη ήταν λιγότεροι από 10.000, ενώ οι ντόπιοι τουλάχιστον δεκαπλάσιοι. Ο Καλλέργης είχε την ελπίδα ότι, με τις επιγαμίες, σύντομα οι Βενετσιάνοι θα είχαν απορροφηθεί. 

Η ελπίδα του Καλλέργη ήταν ο φόβος της Βενετίας. Τα προνόμια ανακλήθηκαν. Ο Αλέξιος Καλλέργης ετοιμάστηκε για τη μεγάλη σύγκρουση. Η επανάσταση ξέσπασε στα 1282, ενώ στο νησί έφτασε ο νέος δούκας της Κρήτης, Ιάκωβος Δάνδολος, με εντολή να συλλάβει τον Καλλέργη. Δύσκολη υπόθεση. Ο επαναστάτης δεν διακινδύνευε την αλλαγή της κυριαρχίας στο νησί αλλά φρόντιζε να δυναμώνει τη δική του θέση δημιουργώντας δικό του κράτος μέσα στη βενετσιάνικη επικράτεια. Η επανάσταση συνεχιζόταν σφοδρή, όταν στα 1293 φάνηκε στα κρητικά νερά ο γενοβέζικος στόλος του Λάμβα Ντόρια (μακρινού προγόνου του ανίκητου ναυμάχου, Αντρέα Ντόρια). Ο Γενοβέζος κατέλαβε τα Χανιά και πρότεινε στον Καλλέργη να συμπράξουν εναντίον των Βενετσιάνων. Ο Καλλέργης αρνήθηκε. Αν ήθελε αλλαγή κυρίαρχου θα προτιμούσε τους Βυζαντινούς κι όχι τους Γενοβέζους. Ο Ντόρια αποχώρησε. Ο Καλλέργης συνέχισε να πολεμά. Στα 1299, οι Βενετσιάνοι αναγκάστηκαν να προτείνουν ειρήνη. Η συνθήκη τιτλοφορείται μεγαλόπρεπα «Ειρήνη του Αλέξιου Καλλέργη» (Pax Alexii Kalergii) και περιλαμβάνει 33 άρθρα. Ανάμεσά τους και τα εξής:


Η επιγαμία Βενετσιάνων και ντόπιων είναι ελεύθερη.- Επιτρέπεται η επανίδρυση ορθόδοξης αρχιεπισκοπής.- Επιτρέπεται η απελευθέρωση δουλοπάροικων.- Η μετακίνηση και η δημιουργία κατοικίας είναι ελεύθερη σε όλο το νησί.- Επιτρέπεται η μεταβίβαση φέουδων σε τρίτους-.Επιτρέπεται η αγορά και κατοχή αλόγων από τους ντόπιους φεουδάρχες.

Η «Ειρήνη του Καλλέργη» κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια, ως μετά τον θάνατο του Αλέξιου, αν και σημειώθηκε επανάσταση στα 1319, στα Σφακιά. Η έκτακτη φορολογία του 1330 έγινε αιτία νέας επανάστασης. Ως τα 1363, τρεις ακόμα επαναστάσεις ξέσπασαν, όλες με θετική ή αρνητική συμμετοχή των Καλλέργηδων. Εκείνη τη χρονιά (1363), έμπρακτα κι αιματηρά, σημειώθηκε η προσέγγιση που ο Αλέξιος Καλλέργης οικοδόμησε με την πολιτική του. Ο ίδιος όμως δεν ζούσε να τη δει:


Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου

Σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Αγίου Υπατίου Ιερομάρτυρος.

Σήμερα γιορτάζουν τα ονόματα: Υπάτιος, Ύπατος, Υπάτης.


Άγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών


Ο Άγιος Υπάτιος ήταν μορφή από εκείνες που δόξασαν την Εκκλησία στους πρώτους αιώνες της και αγωνίσθηκαν για το θρίαμβο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ήταν επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγάλου. Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια (325 μ.Χ.), κατά της πλάνης του Αρείου.

Στο ποιμαντικό του έργο, εξακολούθησε να διδάσκει και να καθοδηγεί το ποίμνιο του, αλλά κυρίως αντιμαχόταν τις αιρέσεις, και ιδιαίτερα την αίρεση των Ναυτιανών. Η επιτυχία με την οποία καταπολεμούσε τους Ναυτιανούς, ξεσήκωσε τα άγρια πάθη τους και ζητούσαν την εξόντωση του. Έτσι, το έτος 326 μ.Χ. πλήρωσαν κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι σε κρημνώδη περιοχή επιτέθηκαν κατά του Αγίου με ξύλα και πέτρες και τον άφησαν μισοπεθαμένο. Πριν ξεψυχήσει, μία εκ των φανατικών αιρετικών γυναικών τον θανάτωσε διά λίθου.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Συνάντηση Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Benjamin Netanyahu αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.

Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Benjamin Netanyahu: Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.

Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.

Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.

Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Καιρός: Έρχεται τριήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες




Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τη Δευτέραέως και την Τετάρτη (2/4) στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά επικίνδυνα σε επτά περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά επικίνδυνα:

Α. Στις Κυκλάδες από το μεσημέρι της Δευτέρας (31/3) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (1/4).
Β. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου - Ικαρίας - Χίου) από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (31/3) έως και το απόγευμα της Τρίτης (1/4).
Γ. Στα Δωδεκάνησα την Τρίτη (1/4) από τις πρώτες πρωινές έως και τις βραδινές ώρες.
Δ. Στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (31/3) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (1/4).
Ε. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρώτες ώρες της Τρίτης (1/4) έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης παραθέτει χάρτες με τη συνολική βροχόπτωση για τις ημέρες Δευτέρα και Τρίτη έτσι όπως αυτή υπολογίστηκε από τα προγνωστικά συστήματα. 

«Ευεργετικές βροχές και μάλιστα σε περιοχές που τις έχουν ανάγκη χωρίς γενικευμένες ακρότητες» τονίζει ο μετεωρολόγος.


Αναλυτικά ο καιρός τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις περισσότερες ανατολικές περιοχές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους επικίνδυνα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη νοτιοανατολική χώρα.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικών διευθύνσεων έως 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 20 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα από ανατολικές διευθύνσεις στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στις Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά τμήματα νοτιοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στις ανατολικές Κυκλάδες 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη έως 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το βράδυ στην περιοχή Σάμου - Ικαρίας - Χίου, θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα νοτιότερα τμήματα 5 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 ενισχυόμενοι από τις πρωινές ώρες σε 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία ανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Παπαζάχος: Τρία ρήγματα στην Ελλάδα 

μπορούν να δώσουν σεισμό 7,7 Ρίχτερ 

όπως της Μιανμάρ



Τρία είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο, τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο που μπορούν να δώσουν έναν σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ, όπως αυτός που συγκλόνισε τη Μιανμάρ.

Όπως εξήγησε αρχικά, μιλώντας στο Star, «ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να γίνει σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει». 

Ερωτηθείς στη συνέχεια αν υπάρχουν τέτοιες ζώνες στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαζάχος ονομάτισε τρεις:

- είναι κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο που ξεκινά από Κεφαλονιά και συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης

- η τάφρος του Βορείου Αιγαίου η οποία στο κομμάτι προς Κωνσταντινούπολη αλλά και στο κομμάτι προς το ρήγμα της Ανατολίας έχει μεγάλα μήκη

- οριακά υπάρχει μια τελευταία ζώνη που περνάει από την Αμοργό.

«Εμείς, ωστόσο, δεν έχουμε καμία εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Στον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 στην Αμοργό δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές όπως στη Μιανμάρ. Η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές και ότι δεν υπήρχαν τέτοια ψηλά κτήρια που είναι ευαίσθητα, μας προστάτεψε» συνέχισε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής «αυτοί οι σεισμοί όπως της Μιανμάρ προκαλούν αργές ταλαντώσεις που επηρεάζουν τα ψηλά κτίρια. Όταν έγινε ένας σεισμός το 365 μ.Χ. με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ που διέρρηξε τη νότια Ελλάδα δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ψηλά κτήρια».

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα -Οι επόμενες αργίες του 2025

Με το Πάσχα να πλησιάζει, το βασικό ερώτημα που απασχολεί   μαθητές και γονείς είναι ένα. Το πότε θα κλείσουν φέτος τα σχολεία για τις πασχαλινές διακοπές.

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τις πασχαλινές διακοπές από τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025, έως και την Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 2025.

Η τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν το Πάσχα θα είναι η Παρασκευή 11 Απριλίου, ενώ η επιστροφή στα θρανία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 28 Απριλίου.


Τριήμερα και αργίες του 2025

Το 2025, εκτός από το Πάσχα, περιλαμβάνει αρκετές αργίες που ευνοούν μικρές αποδράσεις και στιγμές ξεκούρασης. Μπορεί το νέο έτος να μην προσφέρει πολλά «κολλητά» τριήμερα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες για μίνι διακοπές.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες:                                   

Πάσχα: Κυριακή 20 Απριλίου

Πρωτομαγιά: Πέμπτη 1 Μαΐου

Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 9 Ιουνίου (δεν αποτελεί επίσημη αργία για όλους τους εργαζόμενους, ωστόσο πολλά σχολεία και δημόσιοι φορείς παραμένουν κλειστοί).

Δεκαπενταύγουστος: Παρασκευή 15 Αυγούστου

Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου: Τρίτη 28 Οκτωβρίου

Χριστούγεννα: Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου

Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων: Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου


iefimerida.gr

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 30 Μαρτίου

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν περιλαμβάνει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συγγραφέα της Κλίμακος.


Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας γεννήθηκε πιθανότατα το 523 μ.Χ. στη Συρία. Ήταν γιος πλούσιας και ευσεβούς οικογένειας. Σε νεαρή ηλικία, παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως, ώστε να διακρίνεται ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Εκείνος όμως, ενδιαφερόταν περισσότερο για την προσευχή, τις θεολογικές μελέτες, την συγγραφική εργασία και την άσκηση. Πήγε στο Όρος Σινά, κοντά στον φημισμένο αναχωρητή Μαρτύριο, ο οποίος καθοδήγησε πνευματικά τον νεαρό Ιωάννη. Μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης, εκάρη μοναχός ενώ η φήμη των αρετών και της σοφίας του είχε ευρύτερα διαδοθεί. Γι’ αυτό πολλοί μοναχοί και λαϊκοί, αλλά και αξιωματούχοι έρχονταν στη Μονή για να ζητήσουν τη συμβουλή του. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας. Λόγω της διαβίωσής του στην Ιερά Μονή Σινά ονομάζεται και Σιναΐτης. Μετά το θάνατο του ηγούμενου της Μονής και κατόπιν απαιτήσεως των αδελφών δέχθηκε να γίνει Ηγούμενος της ιεράς Μονής Σινά για μερικά χρόνια. Η νοσταλγία, όμως, της ερημικής ζωής, έκανε τον Ιωάννη να αποσυρθεί πάλι στην έρημο και να αφοσιωθεί πάλι στις μελέτες του. Εκοιμήθη εν ειρήνη περί το 606 μ.Χ. και άφησε δύο σπουδαιότατα συγγράμματα, την «Κλίμακα» και τον «Λόγον προς τον Ποιμένα».

Η «Κλίμακα» περιλαμβάνει τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μια αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι’ αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεται Κλίμακα των αρετών. Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει συστηματικά τις ιδέες του για την κοινοβιακή κυρίως, αλλά και για την ερημική ζωή, ταξινομώντας αυτές κατά τρόπο που δείχνει πορεία προς την ηθική τελείωση. Είναι γραμμένο σε κομψή ελληνική γλώσσα, καλοδουλεμένη με χάρη και μελωδικότητα.

Έχει διαύγεια, γλαφυρότητα, παραστατικότητα και παρουσιάζει πλούτο εκφράσεως, καλαισθησία και ευγένεια. Στη διακόσμηση του λόγου με εικόνες και παρομοιώσεις ο ιερός συγγραφέας είναι απαράμιλλος. Πάσης φύσεως σχήματα λόγου αναδύονται καθώς και ωραίες και επιτυχημένες προσωποποιήσεις. Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου και την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Μερικοί λόγοι του, από την Κλίμακα:
1) Η ταπεινοφροσύνη είναι ουράνιος ανεμοστρόβιλος που μπορεί να ανεβάσει την ψυχή από την άβυσσο της αμαρτίας στα ύψη του ουρανού.
2) Μητέρα της πηγής είναι η άβυσσος των υδάτων πηγή δε της διακρίσεως η ταπείνωσις



Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

 

Η βασιλική του Αγίου Μάρκου και η ιστορία της


Ένα εξαιρετικό κείμενο του αείμνηστου δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Γιάννη Μουρέλλου, δημοσίευσε η ιστορική εφημερίδα Η ΔΡΑΣΙΣ, στο φύλλο της Κυριακής 22 Νοεμβρίου 1936, με τίτλο "Ο ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ".

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο κτίριο της σημερινής βασιλικής του Αγίου Μάρκου, του οποίου την ιστορία περιγράφει με αδρές γραμμές.

Αφορμή για το δημοσίευμα αυτό έδωσε στον Γιάννη  Μουρέλλο, η έναρξη λειτουργίας, τον Νοέμβριο του 1936, του τότε κινηματογράφου "ΜΙΝΩΑ", ιδιοκτησίας του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Κωνστ. Λιναρδάκη. Ο Λιναρδάκης είχε κατορθώσει να ενοικιάσει το εγκαταλελειμμένο τότε κτίριο και να το μετατρέψει σε κινηματογράφο, στον οποίο έδωσε το όνομα ΜΙΝΩΑ.

Άποψη του ναού ως τζαμί στις αρχές του 20ού αιώνα

Αξίζει να δούμε αυτούσιο το κείμενο του Γιάννη Μουρέλλου: